No public Twitter messages.

Facebook
RSS

Pekingeesi ei ole niin vaikea hoidettava kuin usein luullaan. Sen turkki on kaksikerroksinen eli se muodostuu pehmeästä alusvillasta ja karheammasta, pidemmästä päällyskarvasta. Nartuilla päällyskarva on usein hieman pehmeämpää kuin uroksilla. Leijonamainen olemus syntyy kaulan ympärillä kasvavista pidemmistä karvoista, pitkistä korvakarvoista ja etujalkojen hapsuista. Myös häntä- ja housukarvat ovat pitkiä. Rungon karvan pituus on lyhyempi ja koiran rungon päärynämäisen muodon tulisi erottua. Aikuisen koiran kaksikerroksinen turkki ei takkuunnu välittömästi eikä sitä tarvitse pestä viikoittain. Pekingeesin pennun karva on useimmiten hyvin runsas ja pehmeä, se vaatii päivittäistä huomiota välttääkseksi takkuuntumista.

Totuta pentusi kampaamiseen, kynsien leikkaamiseen, naaman, korvien ja tassujen hoitamiseen jo pienestä pitäen. Sitä on kammattu ja harjattu kasvatuskodissa. Pentusi on mahdollisesti myös pesty ja kuivattu hiustenkuivaajalla vähintään kerran ennen omaan kotiin lähtöä. Kaikki nämä toimenpiteet vaativat silti vielä opettelua ja totuttelua. Kampaile pentuasi kun se on väsynyt. Silloin, kun sillä on leikit meneillään, on turha yrittää harjoitella rauhallisesti kampaamista. Pidä otteesi niin hoitaessa kuin muutenkin hellinä, mutta varmoina. Älä hermostu pentuusi, vaan ota uusiksi kun se väsyneempi ja rauhallisempi. Opeta se olemaan kyljellään ja selällään lattialla ja/tai pöydällä, kun hoidat sitä. Käännä se rauhallisesti ja hellästi, mutta varmasti kyljelleen/selälleen, silittele ja kampaile ja kehu sitä. Tämän ei tarvitse kestää aluksi kuin pienen hetken, kehu pentuasi kun se on paikoillaan nätisti. Pehmeä pentukarva ”huopaantuu” helposti, joten sisällytä pieni hoitohetki jokaiseen päivään.

Vanhempana, kun pekingeesillä on aikuisen turkki, kampaa se noin kerran viikossa perusteellisesti ihoa myöten. Turkinhoitovälineistä tärkein on metallikampa. Valitse käteesi sopiva malli, ja tiheydeltään kaksinkertaisella turkille sopiva, eli ei siis kovin tiheä. Metallipiikkinen harja on toinen hoitoväline, joka on hyvä olla olemassa. Harja on hyvä silloin, kun turkki tarvitsee pikaista siistimistä ja roskien poistamista (sekä pöyhimistä ennen näyttelykehään menoa). Kampa on parempi perusteelliseen turkinhoitoon, sillä saa turkin hoidettua juuria myöten. Käy turkki kammalla läpi tekemällä pieniä jakauksia, ihoon asti. Älä kuitenkaan revi häntää auki kammalla, vaan käytä ensin harjaa. Kostuta kammattava alue suihkuttamalla siihen vettä (mieluiten akkuvesi tai keitetty hanavesi, jossa hoitosuihketta/hoitainetta) hienosuihkuisella sumutepullolla. Näin karva säästyy katkeamiselta ja sen käsittely on helpompaa. Saksilla siistitään tassukarvat – tassunpohjista, ja tassun yli kasvavat karvat, sekä takajaloista käpälän ja kintereen välissä kasvavia karvoja voi tarvittaessa siistiä ja lyhentää. Perinteisesti pekingeesin etutassujen karvojen annetaan kasvaa yli varpaiden, takatassut siistitään.

Peke on luppakorva ja vaatii säännöllisen hoidon sekä korvalehden että korvakäytävän terveenä pysymiseen. Korviin kurkistus, niiden haistaminen ja tilannearvio käyvät nopeasti. Kampaa korvalehdet molemmilta puolilta ja kampaa myös korvan juuret ympäri korvaa, ylhäältä ja alhaalta, minne takutkin herkästi ilmaantuvat. Sisältä korvalehtiä voi puhdistaa haalealla miedolla suolavedellä, mikä käy myös naaman ja silmien puhdistukseen. Kerran viikossa korvakäytävän voi kiepsauttaa pumpulilla. Jos tulos on ruskea, puhdista käytävä korvanpuhdistusaineella (apteekista/eläinlääkäriltä saat tähän sopivaa ainetta).

Silmät, naama ja ryppy tulee pitää myös puhtaina ja kuivina. Kampaa vähintään kerran viikossa tiheällä, pienellä (ei liian terävällä) metallikammalla koko naama leuan alta alkaen, ryppy (nenävekki) ja otsa. Näin saat pois kaikki irtokarvat pois naamasta ja silmien ympäriltä. Tee naaman kampaaminen hyvässä valossa ja varovaisesti, mutta tarkasti ja huolellisesti. Puhdista kampa välillä työn kestäessä. Kampaa silmien sisäkulmat niin, että karvat eivät osu silmiin. Pyyhi pumpulilapulla, jonka olet kostuttanut esimerkiksi silmäveteen. Jos rypyn karvat kasvavat pitkiksi, leikkaa ne varovasti saksilla lyhyemmäksi. Jos tämä tuntuu vaikealta, pyydä apua kokeneemmalta peke-ihmiseltä. Hanki itsellesi terävät ja pienikokoiset sakset. Naaman ja rypyn puhdistukseen voi käyttää kamman lisäksi, pumpulin sijaan puhdistuspyyhkeitä, joita saa lemmikkitarvikeliikkeistä ja joskus eläinlääkärin vastaanotolta. Monien pekingeesien ryppy ja naama pysyvät hyvinkin kuivina, mutta puhdista ne silti säännöllisesti irtokarvoista ja liasta edellä mainitulla tavalla.

Leikkaa kynnet hyvässä valossa, ja yritä nähdä kynnen sisällä oleva hermo valoa vasten. Leikkaa tällöin vähän kerrallaan vaikkapa useammin, kuin liian paljon osuen hermoon. Jos kuitenkin leikkaat vahingossa hermoon asti, jatka leikkaamista rauhallisesti äläkä ala sääliä tai voivotella. Suhtautumalla tyynesti tilanteeseen, viestität koiralle, ettei sillä ole mitään hätää. Näin vältetään toivottavasti se, että kynsienleikkuusta jää ikävät muistot. Muista leikata myös ns. metsäkynsi, joka on etujalkojen sisäsivussa. Se kasvaa pidemmäksi kuin muut kynnet, koska se ei kulu ja liian pitkänä voi repeytyä.

Toiset peke-ihmiset pesevät koiransa kerran kuussa ja toiset tuskin koskaan. Yleissääntönä voidaan sanoa, että koira pestään tarvittaessa, eli kun koira on likainen, eikä lika lähde harjaamalla ja kampaamalla. Koira lähtee puhtaaksi millä koirille tarkoitetulla shampoolla tahansa, pentusi kasvattajalta ja asiantuntevasta lemmikkitarvikeliikkeestä saat hyviä vinkkejä pekingeesin kaksinkertaiselle karvapeitteelle (alusvilla ja päällyskarva) sopivista tuotteista. Hoitoaine auttaa turkin selvittämistä kuivausvaiheessa etenkin karvanlähdön aikaan ja vähentää sähköisyyttä, mutta ei ole välttämätön. Karvanvaihdosta selviät myös nopeammin, jos peset ja föönaat koiran – vanha karva lähtee tehokkaasti irti näin kerralla ja uusi lähtee paremmin kasvamaan. Peke kannattaa kuivata hiustenkuivaajalla, ettei kostea karva pääse hautomaan ihoa ja aiheuta koiralle märkivää ihottumaa, ns. hotspot. Koira kannattaa totuttaa pesemiseen ja kuivaamiseen pentuna. Vaikkei pentu olisikaan likainen, pese se silloin tällöin, vaikka vain vedellä ja osittain. Näin se tottuu pesuun ja pesusta ei tule tahtojen taistelua tulevaisuudessa.

Näyttelykunnostuksesta saat vinkkejä esimerkiksi koirasi kasvattajalta. Jos pesu on tarpeen, pekingeesi suositellaan pestävän pari viikkoa ennen näyttelyä, jotta turkki ehtii palautua “pöyheäksi”. Koirien karvanlaaduissa on kuitenkin yksilöllisiä eroja ja toiset koirat voi pestä vaikka näyttelyä edeltävänä päivänä. Koska kyseessä on ”kauneuskilpailu”, esitä koirasi aina puhtaana ja perusteellisesti kammattuna.

Vuosikokous 2024

Tervetuloa Suomen Pekingesikerho ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 23.3.2024! Vuosikokous järjestetään hybridikokouksena eli ...

Vuoden 2025 Erikoisn

Erikoisnäyttelyanomuksemme Maailman Voittaja 2025-näyttelyn yhteyteen hyväksyttiin! Erikoisnäyttelyt pidetään 7.8.2025 Helsingin ...

Match Show, Tuusula

Suomen Pekingesikerho ry järjestää Match Show:n Tuusulassa (Hyrylän urheilukeskus, Kilpailutie ...

Erikoisnäyttelyn sp

Iso kiitos Erikoisnäyttelymme tukemisesta mahtaville sponsoreillemme!