Autoillessa on syytä muistaa, että koiraa ei saa jättää kesällä autoon yksin hetkeksikään. Pysäköidyn auton sisälämpötila nousee varjossakin ja pilvisellä säällä nopeasti vaarallisen korkeaksi koiralle. Vaikka auton ikkunat olisivat raollaan, koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.
Jos koiran kanssa on helteellä pakko matkustaa, on varmistettava, ettei koiralle ajon aikana tule liian kuuma eikä aurinko paista suoraan koiraan. Huomioithan, että koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä auton takaosassa on yleensä kuumempaa. Pitkillä matkoilla on pysähdyttävä usein ja huolehdittava, että koira saa riittävän usein raikasta vettä juotavaksi.
Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat lämpötilan nousu, läähätys, levottomuus ja horjahtelu. Muita oireita voivat olla kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu sekä ripuli. Koiraa voi viilentää valelemalla sitä varovasti vedellä noin puolen tunnin ajan. Kasteltu pyyhe on myös hyvä viilennyskeino. Koiralle annetaan vettä juotavaksi pieniä määriä kerrallaan. Kun koira virkoaa, se on vietävä eläinlääkäriin tarkkailtavaksi.
Voit viestiä kanssa-autoilijoille ja koiranomistajille tästä tärkeästä asiasta esim. SEY:n ja Kennelliiton En jätä koiraa kuumaan autoon! -tarrakampanjan avulla. Auton ikkunaan liimattavan tarran tavoitteena on muistuttaa muita autoilijoita jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa oman hyvän esimerkin avulla jättämään koira kuumalla säällä kotiin. En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrat ovat maksuttomia ja niitä jakavat useat SEYn paikallisyhdistykset sekä eläinsuojeluvalvojat ja -neuvojat kesän tapahtumissa. Tarroja jaetaan myös Kennelliiton osastolla Suomessa järjestettävissä kansainvälisissä koiranäyttelyissä.