No public Twitter messages.

Facebook
RSS

Varmista myös koiralle hyvä kesä!

Jun - 17 - 2011
pekingesikerho

Kennelliitto muistuttaa, että kesällä myös koiran hyvinvointi pitää ottaa huomioon. Autoillessa on syytä muistaa, että koiraa ei saa jättää kesällä autoon yksin hetkeksikään. Pysäköidyn auton sisälämpötila nousee varjossakin ja pilvisellä säällä nopeasti vaarallisen korkeaksi koiralle. Vaikka auton ikkunat olisivat raollaan, koiraa uhkaa lämpöhalvaus ja pahimmillaan menehtyminen.

Jos koiran kanssa on helteellä pakko matkustaa, on varmistettava, ettei koiralle ajon aikana tule liian kuuma eikä aurinko paista suoraan koiraan. Pitkillä matkoilla on pysähdyttävä usein ja huolehdittava, että koira saa riittävän usein raikasta vettä juotavaksi.

Lämpöhalvauksen oireita koiralla ovat lämpötilan nousu, läähätys, levottomuus ja horjahtelu. Muita oireita voivat olla kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu sekä ripuli. Koiraa voi viilentää valelemalla sitä varovasti vedellä noin puolen tunnin ajan. Kasteltu pyyhe on myös hyvä viilennyskeino. Koiralle annetaan vettä juotavaksi pieniä määriä kerrallaan. Kun koira virkoaa, se on vietävä eläinlääkäriin tarkkailtavaksi.

Sinilevä ja punkit

Keskikesällä meri- ja järvivesissä voi esiintyä myrkyllistä sinilevää. Levä näkyy vedessä yleensä vihertävinä tai kellertävinä hippuina tai rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa puuromaisen kerroksen.

Sinilevä aiheuttaa koiralle yleensä rajuja oireita, kuten oksentelua ja ripulointia, lihaskouristuksia, koordinaatiokyvyn heikkenemistä ja voimakasta vapinaa. Pahimmillaan levämyrkky voi aiheuttaa koiralle kuoleman, jos koira juo levien saastuttamaa vettä.

Koiran ei saa antaa juoda sinileväistä vettä eikä sitä saa päästää veteen uimaan. Jos koira kuitenkin karkaa veteen, sen turkki pitää pestä ja huuhdella huolellisesti, jotta koiran iho ei pääse ärtymään. Koiran alkaessa oireilla, se on vietävä pikaisesti eläinlääkäriin.

Rantaruovikoissa, heinikoissa ja metsissä koira on altis saamaan punkkeja nahkaansa. Punkkeja vastaan voi hankkia eläinlääkäriltä ja apteekeista erilaisia estolääkkeitä, jotka estävät punkkeja kiinnittymästä koiraan niin helposti. Jos punkki kuitenkin on kiinnittynyt koiraan, se pitää irrottaa mahdollisimman nopeasti punkkipihdeillä, jotta punkin mahdollisesti levittämät punkkitaudit eivät tulisi koiraan.

Kyynpuremat ja ampiaisen pistot

Kyynpurema voi olla koiralle hengenvaarallinen. Oireet voivat olla lievät tai vakavat riippuen koiran koosta, rodusta, iästä sekä puremakohdasta ja ruiskutetun myrkyn määrästä. Oireina ovat yleensä purema-alueen, esimerkiksi koko raajan, voimakas turpoaminen ja kovat kivut. Varsinkin pienikokoiset ja vanhat koirat sekä pennut voivat menehtyä kyyn puremaan. Pureman saanutta koiraa liikutetaan mahdollisimman vähän. Koira joko kannetaan tai talutetaan rauhallisesti pois maastosta, ja viedään välittömästi eläinlääkäriin.

Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Useimmiten ampiainen pistää koiraa päähän ja käpäliin. Vaarana pään alueen pistoksissa ovat turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai jopa allerginen reaktio. Jos koira oireilee voimakkaasti, se on vietävä eläinlääkäriin.

Karannut koira toimitetaan löytöeläinhoitolaan

Jos koira karkaa eikä palaa takaisin isäntäväen luokse, sitä kannattaa kysyä sen kunnan löytöeläinhoitolasta, jonka alueella koira on kadonnut. Jokaisessa kunnassa on talteenottopaikka löytöeläimille. Koiraa pidetään talteenottopaikassa vähintään 15 päivää.

Mikäli koira on tunnistusmerkitty joko korvaan tatuoidun numerosarjan tai mikrosirun avulla, viranomaiset saavat tiedon koiran omistajista Kennelliiton ylläpitämästä omistajarekisteristä.

Lähde: www.kennelliitto.fi

You must be logged in to post a comment.

Vuoden 2025 Erikoisn

Erikoisnäyttelyanomuksemme Maailman Voittaja 2025-näyttelyn yhteyteen hyväksyttiin! Erikoisnäyttelyt pidetään 7.8.2025 Helsingin ...

Match Show, Tuusula

Suomen Pekingesikerho ry järjestää Match Show:n Tuusulassa (Hyrylän urheilukeskus, Kilpailutie ...

Erikoisnäyttelyn sp

Iso kiitos Erikoisnäyttelymme tukemisesta mahtaville sponsoreillemme!

Tuomariesittely 2023

Michael Papadatos was born 21/10/1970 in Athens, Greece from hunting ...