No public Twitter messages.

Facebook
RSS

Lue myös Tietoa rodusta: terveys

Jalostukseen käytettäville pekingeeseille suositellaan polvi- ja silmätutkimusta sekä sydänäänten kuuntelua (silmätutkimus vuodesta 2011 alkaen).

Millä tavalla mahdolliset hengitys- ja synnytysvaikeudet sekä muut kallon rakenteesta johtuvat ongelmat on huomioitu jalostuksen tavoiteohjelmassa, kasvattaja- ja tuomarikoulutuksessa sekä jalostusneuvonnassa?

Tässä muutamia otteita pekingeesin jalostussuosituksista/jalostuksen tavoiteohjelman ehdotuksesta:

Hengitysvaikeudet
Selkeistä (koira ei saa hengitettyä nenän kautta, koira läähättää ja rohisee normaalioloissa), ei koiran sen hetkiseen kuntoon liittyvistä, hengitysvaikeuksista kärsivää koiraa ei tule käyttää jalostukseen. Tuomarikoulutuksessa pyydetään tuomareita huomioimaan vaikea hengitys, rohiseminen.

Ulkomuoto
Nenäryppy ei saa koskaan vaikuttaa haitallisesti tai peittää silmiä tai kirsua. Ahtaat sieraimet tai raskas nenäryppy eivät ole hyväksyttäviä ja ovat vakava virhe. Kuonon tulee olla silminnähtävä, mutta se saa olla suhteellisen lyhyt ja leveä. Liian kapea tai lyhyt leuka, vino leuka voivat aiheuttaa ongelmia. Silmien koon tulee olla kohtuullinen eikä silmät saa pullottaa.

Olennaista ovat ei silmiä tai hengitystä haittaava nenäryppy, normaalit sieraimet ja selkeä kirsu, joka ei ole syvällä naamassa, vaan sijoittunut ”suoraan” ja ”avoimesti” naamassa.  Pekingeesille suositellaan virallista silmätarkistusta, saadaksemme tietoa erityisesti naamakarvoituksen haitoista silmille.

Tuomarikoulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota naamaan, kuten oikeanlaiseen kirsuun, nenäryppyyn ja pään muodostamaan profiiliin (naama ei ole ns. kuopalla kirsun kohdalta). Samalla huomioidaan mahdolliset nenärypyn aiheuttamat tulehdukset, näitäkin näkee näyttelykehissä (lähde: tuomarien kokemukset).

 

Lisääntyminen
Jalostukseen tulee käyttää normaalisti lisääntyviä yksilöitä. Luonnolliseen astumiseen ja synnytykseen tulee pyrkiä. Mikäli nartulle on tehty kaksi sektiota, suositellaan nartun poistamista jalostuskäytöstä.

Sektioiden määrään rodussa vaikuttaa liioiteltujen rotuominaisuuksien lisäksi kasvattajien negatiivinen asenne luonnollista synnytystä kohtaan. Todellista sektioiden tarvetta on mahdotonta arvioida.

Suhteessa aktiivisten kasvattajien määrään usea kasvattaja käyttää sektiota valintana jokaisessa synnytyksessä.

Ehdoton suositus on, että sektioon tulee turvautua vain siinä tapauksessa, kun synnytys ei käynnistyttyään etene normaalisti.On olennaista tietää, millainen on koirien kyky lisääntyä luonnollisesti ja siihen tulee pyrkiä (sekä nartun että uroksen kohdalla).

Jalostusneuvonnassa seurataan tarkasti esim. näyttelyarvosteluiden avulla mainintoja koirien hengitysvaikeuksista. Jalostukseen ei suositella/ehdoteta hengitysvaikeuksista kärsiviä koiria. Nenäryppyjen kokoon, sierainten avoimuuteen, kirsujen kokoon ja sijoittumiseen kiinnitetään vastaavasti huomiota. Kasvattajia kehotetaan ja kannustetaan kriittiseen suhtautumiseen edellä mainituissa asioissa. Naaman yksityiskohdissa pyritään (ja kannustetaan) löytämään aina koiraa parhaiten täydentävä jalostuskumppani. Kirsun oikea asento ja ”selkeys” on ehdottoman merkittävä yksityiskohta sekä jalostuksessa että ulkomuodon arvioinnissa.

Pekingeesiharrastajat ja –kasvattajat käyttävät pekejä erilaisissa tutkimuksissa, testeissä ja aktiviteeteissa vähän. Eniten tietoa saadaan näyttelykehistä, jolloin rotua arvostelevien tuomareiden asiantuntemus ja osaaminen rodusta on elintärkeää (oikeasta rakenteesta syntyvä terve liikunta, mittasuhteet, pään yksityiskohdat jne.).

Uusi rotumääritelmä ohjaa selkeästi niin näyttelyssä palkitsemista kuin kasvatustyötäkin liioittelemattomampaan suuntaan, säilyttäen pekingeesille tyypillisen, terveen rakenteen ja liikunnan.

 

Vuosikokous 2024

Tervetuloa Suomen Pekingesikerho ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 23.3.2024! Vuosikokous järjestetään hybridikokouksena eli ...

Vuoden 2025 Erikoisn

Erikoisnäyttelyanomuksemme Maailman Voittaja 2025-näyttelyn yhteyteen hyväksyttiin! Erikoisnäyttelyt pidetään 7.8.2025 Helsingin ...

Match Show, Tuusula

Suomen Pekingesikerho ry järjestää Match Show:n Tuusulassa (Hyrylän urheilukeskus, Kilpailutie ...

Erikoisnäyttelyn sp

Iso kiitos Erikoisnäyttelymme tukemisesta mahtaville sponsoreillemme!